ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

41475
ΣΗΜΕΡΑΣΗΜΕΡΑ7
ΕΒΔΟΜΑΔΑΕΒΔΟΜΑΔΑ75
ΜΗΝΑΣΜΗΝΑΣ40
ΣΥΝΟΛΙΚΑΣΥΝΟΛΙΚΑ41475
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS

Για πρώτη φορά το Γυμνάσιο Κεφάλου συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius.


Το πρόγραμμα πήρε το όνομά του από τον Μοραβό στην καταγωγή και Βοημό- Τσέχο στη γλώσσα Τζον Άμμος Κομένιους. Υπήρξε καινοτόμος εκπαιδευτικός και συγγραφέας που έδρασε τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη (δίδαξε σε Σουηδία, Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία, Τρανσυλβανία, Αγγλία, Ολλανδία και Αυτοκρατορία της Ουγγαρίας). Θεωρείται πατέρας της μοντέρνας εκπαίδευσης. Προτεστάντης στο δόγμα, εισήγαγε την καθομιλουμένη αντί της λατινικής στη διδασκαλία, προώθησε την αειφόρο εκπαίδευση, την κατάργηση της στείρας απομνημόνευσης, την παροχή ίσων ευκαιριών στη μάθηση σε φτωχούς μαθητές και άνοιξε την πόρτα της εκπαίδευσης στις γυναίκες.

Στόχος του προγράμματος Comenius είναι η βελτίωση της σχολικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής της διάστασης. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται ποικιλοτρόπως: με τη διακρατική συνεργασία μεταξύ διαφορετικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από ολόκληρη την Ευρώπη, με την επιχορήγηση σχολικών συμπράξεων και δράσεων διακρατικής κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών, με την επιχορήγηση δραστηριοτήτων ενδουπηρεσιακής κατάρτισης εκπαιδευτικών.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κομένιους έχει ισχύ για δύο σχολικά έτη, για το 2013-14 και για το 2014-15. Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι συνολικά οκτώ,8: Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα, Λιθουανία, Σλοβενία, Σουηδία, Ολλανδία. Συντονίστρια χώρα του προγράμματος είναι η Γερμανία και  συντονιστής ο γερμανός καθηγητής Πέτερ Χόφμαιερ, διευθυντής του Σχολείου της Ευρώπης, στην πόλη Μπάχσελ. Για το Γυμνάσιο Κεφάλου υπεύθυνη προγράμματος είναι η καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας Χρύσα Κοκκαλάκη. Οι δράσεις του προγράμματος ξεκινούν με επίσκεψη ευρωπαίων καθηγητών στην Κω και στο Γυμνάσιο Κεφάλου. Οι ευρωπαίοι καθηγητές θα έρθουν σε επαφή με τους καθηγητές και τους μαθητές του Γυμνασίου Κεφάλου, θα παρακολουθήσουν διδασκαλία μαθημάτων στις τάξεις μας και θα καταρτίσουν ένα σαφές πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας για τα δύο σχολικά έτη. Ασφαλώς, οι ευρωπαίοι καθηγητές θα ξεναγηθούν στα αξιοθέατα Κεφάλου και Κω, θα συναντήσουν αρμόδιους διοικητικούς φορείς και θα συσκέπτονται επί μία εβδομάδα με τους έλληνες καθηγητές του Γυμνασίου Κεφάλου για εκπαιδευτικά θέματα.

Θα ακολουθήσουν ταξίδια ομάδας μαθητών του Γυμνασίου Κεφάλου στην Τσεχία  για το φετινό σχολικό έτος και στην  Γερμανία και Σουηδία για την επόμενη σχολική χρονιά. Στόχος των ταξιδιών αυτών είναι να γνωρίσουν οι δικοί μας μαθητές από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα άλλων χωρών της ΕΕ, να καλλιεργήσουν το αίσθημα συνεργασίας με παιδιά από τις χώρες αυτές και, ασφαλώς, να εξασκήσουν τα αγγλικά ή τα γερμανικά τους.